7 Petua Nenek Untuk Merawat Penyakit Cacar Air / Chicken Pox Pada Bayi Dan Kanak-kanak.

/ October 21, 2017
Assalammualaikum wbt.


Baru-baru ni anak kedua saya demam. So macam biasa la rutin demam kan. Bagi paracetamol. Pastikan suhu nya rendah. Tuam badan. Alhamdulillah. Redha la dalam 3 hari. Tapi hari ke 4, jeng jeng jeng. Naiklah bintik mrah pada seluruh badan dia. Chicken pox rupanya. Kebetulan sungguh, hari yang dia demam tu, patutnya dia kena cucuk untuk vaksin chicken pox. Rupanya dah kena dulu.

Hihi. Apa lagi, call la mak. Apa nak buat dengan anak ni. Yela, ubat-ubat klinik dapat juga, tapi petua orang tua pun mesti nak cuba juga kan. Kesian tengok dia tak selesa. Nak cakap tak tahu. Nangis je la.

Petua ni mak saya bagitahu. Nenek saya la pun yang bagitahu dia. Keberkesanannya? Wallahualam. Tapi selagi tak memudharatan, atau bercanggah dengan agama, tak salah kan mencuba.

Petua Nenek Untuk Merawat Penyakit Cacar Air / Chicken Pox Pada Bayi Dan Kanak-kanak.

#1 Daun Semambu



Bila dengar mak sebut daun semambu, soalan pertama saya " Makkkkk, mana nak cari semambu ni? Semambu tu apa?'

Hahaha..so tipikal anak zaman sekarang. Memang tak tahu daun-daun ni. Masuk kebun pun jarang. Lagi nak kenal daun semambu. Nasib baikla, dapat mak penyabar. Mak kata daun semambu tu, boleh cari kat kedai bunga orang India. Sebab orang India selalu guna. Mak kata, ambil daunnya, alaskan masa tidur. Letak bawah cadar pun boleh. Dapat kurangkan gatal dia nanti.

Tapi tu la kan. Kalau dah namanya budak-budak, payah juga nak kerjakan daun ni. Kalau baby, ade yang siap makan agaknya. Hehe.

#2 Lap dengan air baking soda




Ambil sesudu teh baking soda, campur dengan secawan air, lepas tu lap-lap badan dia. Boleh juga juga sponge. Bintik-bintik merah dia nanti cepat kering, dan kegatalan tu boleh la berkurangan. Tapi sebenarnya saya tak berapa pakai pun baking soda ni. Sebab rumah saya dah ada pencuci seberguna Basic-H. Basic H tu saya letak 1 titik dalam air mandian dia, lepas tu bilas lepas mandi.

Basic H ni elok juga. Dapat turunkan suhu demam dan bersihkan badan sekali. Tak payah was-was sebab dia takde bahan kimia yang berbahaya. Semua dari alam semulajadi sahaja.


video


#3 Jangan Kena Hujan.

Mak kata hujan tu air bisa. Kalau terkena pada bintik-bintik merah tu, makin teruk nanti. Pecah meletup. Memang elok pun kan elak dari kene hujan. Bukan sebab kena chicken pox je tak payah elak hujan kan.

#4 Jangan menggoreng 



Ni saya pun tak tahu la pasal apa. Mak kata jangan goreng apa-apa. Bila minyak tu meletup bintik merah tu pun ikut nak meletup jugak. Logik ke? Mestila tak logik kan..Hahahaha. Saya ikutkan aje mak cakap. Dapat la kurangkan kalori makan makanan tak bergoreng. 

#5 Jangan Makan Kicap

Whuttt?..orang Johor kot. mana boleh tak makan kicap derrr. Hahaha. Tak tahu juga apa kaitan. Katanya nanti lagi bisa. Tapi tak apa, bukannya mak dia yang tak boleh makan kicap. Anak yang kene chicken pox tu yang tak boleh. Dia memang tak boleh makan kicap pun.

#6 Calamine Lotion




Yess. Ini memang dapat pun kan alau jumpa dokter tu. Kadang-kadang saya sapu juga Calamine lotion ni. Tapi saya sebernarnya banyak guna krim serbaguna Herbal Blend Shaklee. Sebab dia tak melekit. Cepat diserap, dan paling penting, tak ada paraben dan steroid.

#7 Air kelapa

Ini memang banyak kan orang cakap. Bagi minum air kelapa cepat kebahnya. Tapi mengikut petua nenek saya, bagi minum air kelapa ni kena masa hujung-hujung. Hari ke 7 ke atas. Sebabnya, dia kata pernah jadi bagi air kelapa terlalu awal, nanti dia keluarkan bintik-bintik merah tu cepat sangat, lagi melepuh kulit. Lepas tu, tak habis pun keluarnya. Bila dah besar, kena balik sebab tak habis. Bagilah masa 7 hari ke atas, masa tu dah tak banyak dan sure dah nak habis kan.

Ada logik disitu..

bagi air kelapa ye, bukan coconut shake


Haa, gitula ceritanya 7 Petua Nenek Untuk Merawat Penyakit Cacar Air / Chicken Pox Pada Bayi Dan Kanak-kanak. Kalau yang kena tu baby, jangan lupa sentiasa makan makanan yang boleh tingkatkan imun badan, so susu yang kita bagi pada bayi tu boleh kuatkan badan bayi.

Bahaya tau sebenarnya kalau bayi kena chicken pox ni. Ada yang buta sebab bintik merah tu naik dekat mata. Ada juga yang sesak nafas. Jadi, ibu-ibu jangan pandang mudah ye chicken pox ni. Tingkatkan imun. Dan jangan lupa, jangan nak suka-suka bawak anak yang kena chicken pox tu bersiar-siar jumpa orang ramai. Virus untuk chicken pox ni boleh berjangkit seawal 2 hari selepas kita kena jangkit, sehingga 21 hari selepas itu

Walaupun nampak anak-anak dah sihat, aktif, masih perlu kuarantin tau. Kesian kat baby lain nanti. Kalau baby tu baru seminggu umur dia. Tak ke naya. Imun pun masih lemah lagi.

Oklah, sampai disini sahaja coretan saya ini. Semoga memberi manfaat kepada semua. Terima kasih kerana membaca!


Hai, nama Raihana
Saya merupakan pengedar Shaklee bebas yang sah di bawah naungan Shaklee Malaysia. 
No ID saya 1220093
Hubungi saya di talian 013-2907540.
Saya menawarkan khidmat penghantaran di sekitar kawasan Kuantan, Pahang.
Tidak lupa juga perkhidmatan post di seluruh Malaysia.


Ada sebarang pertanyaan? Tekan gmbar di bawah, dan whatapps saya sekarang.



Healthy Living With Shaklee.
Assalammualaikum wbt.


Baru-baru ni anak kedua saya demam. So macam biasa la rutin demam kan. Bagi paracetamol. Pastikan suhu nya rendah. Tuam badan. Alhamdulillah. Redha la dalam 3 hari. Tapi hari ke 4, jeng jeng jeng. Naiklah bintik mrah pada seluruh badan dia. Chicken pox rupanya. Kebetulan sungguh, hari yang dia demam tu, patutnya dia kena cucuk untuk vaksin chicken pox. Rupanya dah kena dulu.

Hihi. Apa lagi, call la mak. Apa nak buat dengan anak ni. Yela, ubat-ubat klinik dapat juga, tapi petua orang tua pun mesti nak cuba juga kan. Kesian tengok dia tak selesa. Nak cakap tak tahu. Nangis je la.

Petua ni mak saya bagitahu. Nenek saya la pun yang bagitahu dia. Keberkesanannya? Wallahualam. Tapi selagi tak memudharatan, atau bercanggah dengan agama, tak salah kan mencuba.

Petua Nenek Untuk Merawat Penyakit Cacar Air / Chicken Pox Pada Bayi Dan Kanak-kanak.

#1 Daun Semambu



Bila dengar mak sebut daun semambu, soalan pertama saya " Makkkkk, mana nak cari semambu ni? Semambu tu apa?'

Hahaha..so tipikal anak zaman sekarang. Memang tak tahu daun-daun ni. Masuk kebun pun jarang. Lagi nak kenal daun semambu. Nasib baikla, dapat mak penyabar. Mak kata daun semambu tu, boleh cari kat kedai bunga orang India. Sebab orang India selalu guna. Mak kata, ambil daunnya, alaskan masa tidur. Letak bawah cadar pun boleh. Dapat kurangkan gatal dia nanti.

Tapi tu la kan. Kalau dah namanya budak-budak, payah juga nak kerjakan daun ni. Kalau baby, ade yang siap makan agaknya. Hehe.

#2 Lap dengan air baking soda




Ambil sesudu teh baking soda, campur dengan secawan air, lepas tu lap-lap badan dia. Boleh juga juga sponge. Bintik-bintik merah dia nanti cepat kering, dan kegatalan tu boleh la berkurangan. Tapi sebenarnya saya tak berapa pakai pun baking soda ni. Sebab rumah saya dah ada pencuci seberguna Basic-H. Basic H tu saya letak 1 titik dalam air mandian dia, lepas tu bilas lepas mandi.

Basic H ni elok juga. Dapat turunkan suhu demam dan bersihkan badan sekali. Tak payah was-was sebab dia takde bahan kimia yang berbahaya. Semua dari alam semulajadi sahaja.


video


#3 Jangan Kena Hujan.

Mak kata hujan tu air bisa. Kalau terkena pada bintik-bintik merah tu, makin teruk nanti. Pecah meletup. Memang elok pun kan elak dari kene hujan. Bukan sebab kena chicken pox je tak payah elak hujan kan.

#4 Jangan menggoreng 



Ni saya pun tak tahu la pasal apa. Mak kata jangan goreng apa-apa. Bila minyak tu meletup bintik merah tu pun ikut nak meletup jugak. Logik ke? Mestila tak logik kan..Hahahaha. Saya ikutkan aje mak cakap. Dapat la kurangkan kalori makan makanan tak bergoreng. 

#5 Jangan Makan Kicap

Whuttt?..orang Johor kot. mana boleh tak makan kicap derrr. Hahaha. Tak tahu juga apa kaitan. Katanya nanti lagi bisa. Tapi tak apa, bukannya mak dia yang tak boleh makan kicap. Anak yang kene chicken pox tu yang tak boleh. Dia memang tak boleh makan kicap pun.

#6 Calamine Lotion




Yess. Ini memang dapat pun kan alau jumpa dokter tu. Kadang-kadang saya sapu juga Calamine lotion ni. Tapi saya sebernarnya banyak guna krim serbaguna Herbal Blend Shaklee. Sebab dia tak melekit. Cepat diserap, dan paling penting, tak ada paraben dan steroid.

#7 Air kelapa

Ini memang banyak kan orang cakap. Bagi minum air kelapa cepat kebahnya. Tapi mengikut petua nenek saya, bagi minum air kelapa ni kena masa hujung-hujung. Hari ke 7 ke atas. Sebabnya, dia kata pernah jadi bagi air kelapa terlalu awal, nanti dia keluarkan bintik-bintik merah tu cepat sangat, lagi melepuh kulit. Lepas tu, tak habis pun keluarnya. Bila dah besar, kena balik sebab tak habis. Bagilah masa 7 hari ke atas, masa tu dah tak banyak dan sure dah nak habis kan.

Ada logik disitu..

bagi air kelapa ye, bukan coconut shake


Haa, gitula ceritanya 7 Petua Nenek Untuk Merawat Penyakit Cacar Air / Chicken Pox Pada Bayi Dan Kanak-kanak. Kalau yang kena tu baby, jangan lupa sentiasa makan makanan yang boleh tingkatkan imun badan, so susu yang kita bagi pada bayi tu boleh kuatkan badan bayi.

Bahaya tau sebenarnya kalau bayi kena chicken pox ni. Ada yang buta sebab bintik merah tu naik dekat mata. Ada juga yang sesak nafas. Jadi, ibu-ibu jangan pandang mudah ye chicken pox ni. Tingkatkan imun. Dan jangan lupa, jangan nak suka-suka bawak anak yang kena chicken pox tu bersiar-siar jumpa orang ramai. Virus untuk chicken pox ni boleh berjangkit seawal 2 hari selepas kita kena jangkit, sehingga 21 hari selepas itu

Walaupun nampak anak-anak dah sihat, aktif, masih perlu kuarantin tau. Kesian kat baby lain nanti. Kalau baby tu baru seminggu umur dia. Tak ke naya. Imun pun masih lemah lagi.

Oklah, sampai disini sahaja coretan saya ini. Semoga memberi manfaat kepada semua. Terima kasih kerana membaca!


Hai, nama Raihana
Saya merupakan pengedar Shaklee bebas yang sah di bawah naungan Shaklee Malaysia. 
No ID saya 1220093
Hubungi saya di talian 013-2907540.
Saya menawarkan khidmat penghantaran di sekitar kawasan Kuantan, Pahang.
Tidak lupa juga perkhidmatan post di seluruh Malaysia.


Ada sebarang pertanyaan? Tekan gmbar di bawah, dan whatapps saya sekarang.



Healthy Living With Shaklee.
Continue Reading
Assalammualaikum wbt.



Hai, nama Raihana
Saya merupakan pengedar Shaklee  bebas yang sah di bawah naungan Shaklee Malaysia. 
No ID saya 1220093
No tel saya 013-2907540.
Saya menawarkan khidmat penghantaran di sekitar kawasan Kuantan, Pahang.
Tidak lupa juga perkhidmatan post di seluruh Malaysia.


Dalam post ini saya akan list kan harga Set Berpantang Shaklee.
Tapi sebelum itu, sila baca artikel dengan klik link di bawah untuk memahami apakah Set Berpantang Shaklee dan fungsi setiap produk dalam set tersebut :

6 Sebab Kenapa Korang Kena Ambil Set Bersalin Shaklee


HARGA SET BERPANTANG SHAKLEE

SET ASAS BERPANTANG.


SET ASAS BERPANTANG + SET MENYUSU


FULL SET BERPANTANG ( SET ASAS + SET MENYUSU + SET KURUS)


BAGAIMANA UNTUK MENDAPAT HARGA AHLI (A)

Untuk mendapatkan harga ahli, anda boleh mendapatkan keahlian dengan salah satu cara berikut;-

1) Daftar Keahlian Shaklee Dengan Bayaran RM68.90 seumur hidup atau

2) Buat pembelian dengan nilai point sebanyak 200 point, anda akan menjadi ahli secara PERCUMA.


Kelebihan menjadi ahli Shaklee ;


  • pembelian terus dengan harga AHLI (jimat sehingga 20%)
  • certified Shaklee Independant Distributor dengan no ID sendiri
  • Dapat point dengan setiap pembelian produk Shaklee.
  • Layak menerima cash bonus pada setiap pertengahan bulan.
  • Layak kumpul point untuk pergi melancong secara PERCUMA tau! Baca di SINI
  • Dengan terma dan syarat

INGIN MEMBUAT PEMBELIAN?

Hanya tekan gambar di bawah untuk terus menghantar pesanan whatapps atau email ke alamat email berikut : raihanazafril@gmail.com



"Healthy Living With Shaklee"




Assalammualaikum wbt.



Mak-mak yang baca ni, mesti tengah tunggu hari nak bersalin kan?..Tahniah korang..Selamat menempuh proses bersalin dan menjadi mommy lepas ni okey. Pengalaman tu walaupun menakutkan tapi memang berbaloi sangat.

Dalam menunggu hari ni, mesti ramai yang survey, apakah set berpantang paling baik untuk bantu korang nak berpantang nanti kan? Oklah, hari ni Ana nak share pengalaman sendiri la tentang set berpantang ni..Semoga pengalaman dah lahirkan anak 2 orang ni boleh bantu korang buat pilihan mana yang lebih baik.

Masa anak pertama, Ana memang tak ada buat persiapan lepas bersalin. Memang totally serah kat mak. Jamu segala apa tak pernah tahu. Memang tak pernah amek tahu pun. Kebetulan nenek Ana ni bidan kan. So kengkonon don't worry, nenek ada.(Macam aku sorang je cucu nenek)

Lepas tu rupanya Ana bersalin secara pembedahan. Mak dan nenek Ana rupanya clueless camana nak jaga Ana. Sebab tak pernah sorang pun dalam keluarga ada bersalin czer. So kesimpulan nak cerita la, Ana takde buat sebarang rutin orang berpantang pun masa berpantang kali pertama tu. Kecuali urut.Urut pun tak urut kat perut. Bengkung tak pakai. Param pilis, barut jamu semua tak guna. Ha gitu sekali ko modennye.

Vitamin apa pun tak ada ambil. Sudahnya, luka czer Ana 2 bulan tak baik. Lepas pantang tu lemau. Badan tak kuat, cepat letih, macam-macam lah. Yang bestnya 1 je, Ana lepas bersalin memang akan turun banyak sangat berat badan. Kurus gila la. Lebih kurus dari sebelum bersalin. Mungkin sebab fully breastfeed.

So anak kedua pulak. Anak kedua memang anak tekad nak berpantang ni. Habis la survey set berpantang mana yang bagus. Apa nak kena sediakan. Batu tungku segala apa mak nenek tu kan. Hihi..

Apa yang Ana beli,

Set Berpantang Tanamera - Full Set (ada bengkung, minyak urut, serbuk herba bengkung, serbuk pilis (letak dahi tu), teh herba halia ape bende ntah, sabun macam scrub, Scrub badan, pencuci intim herba jugak, minyak kelapa dara)



Nona Roguy - Loose item (minyak urut herbanika, phytonatal, air akar kayu)


Ana beli Nona Roguy ni sebab dapat banyak sangat feedback dari kawan-kawan Nona Roguy elok untuk penjagaan dalaman lepas bersalin. Since Tanamera takde untuk herba dalaman kan.

Kebetulan masa Ana bersalin tu ade 2 orang kawan Ana tengah bersalin jugak. So kiteorang memang buat group mak-mak berpantang la dalam whatapps. Share pengalaman pantang masing-masing. Cool gila masa tu. Sebab masing-masing support each other. berpantang pun sama-sama. Best lah. Korang pasni nak mengandung ajak kawan-kawan sekali tau. Baru best ada geng. Haha..

Jom Ana review set berpantang 2-2 ni.

- Tanamera ni memang fullset macam spa la. Bau wangi macam spa. So macam aromaterapi gitu.

Bengkung tanamera


- Tapi Ana rasa bengkung tanamera ni tak berapa praktikal sangat. Kenapa Ana rasa tak praktikal, sebab sangat payah nak buka atau pakai balik. Bila Ana borak dengan kawan-kawan Ana tu, dieorang pakai bengkung Nona Roguy. Bengkung Nona Roguy ada bahagian untuk buka bahagian bawah. So kalau kita nak pergi toilet, kita buka bahagian bawah jela, takde la bersusah payah nak nak bukak semua tali sampai ke pinggang.


- Sabun scrub dia memang terbaik la. Ana jenis berdaki kat celah kangkang. Lepas bersalin bila sental dengan sabun ni hilang daki tu.

- Minyak urut dia memang wangi. Tapi takde kick sebab tak buat badan kita macam ada sensasi panas.So minyak urut Ana lagi prefer Nona Roguy.

- Serbuk herba bengkung. Tanamera punya, kena bancuh macam paste, letak kat perut. Yang bestnya memang rasa heat dia masa pakai tu. Mencucuk-cucuk kat perut. Sedap dan selesa lah. Tapi yang tak bestnya, bila dia kering, habis bersepah atas lantai serbuk tu. So bersedialah asyik kibas cadar je ye. Kalau Nona Roguy punya, ada jenis krim. Lebih praktikal la. Cuma berkesan ke tak panaskan perut tu Ana pun tak pasti.

- Serbuk pilis. Suka juga. Yelah dia panas kan dahi kan. Elak angin masuk ikut kepala. Ni betul tau. Ana perasan kalau tak pakai kepala jadi berdenyut-denyut.

- Scrub badan. Sebenarnya masa pantang macam tak berapa pakai pun scrub ni. Mana ada masa nak duk lama-lama dalam bilik air tu. Dah la tak boleh main air lama-lama. Anak pulak nak menyusu. Penyudahnya scrub lepas pantang je la. Tu pun tak habis-habis. Nampak sangat pemalas. Hahaha.

- Minyak kelapa dara tu Ana minum masa bulan ke 8-9 mengandung. Sesudu besar sehari. Sebelum pantang dah habis. Orang kata mudah nak beranak nanti.

- Phytonatal Nona Roguy. Phyto ni sebenarnya elok ambil dengan air akar kayu. Memang lagi berkesan. Ana rasa suka la. Sebab dia memang memanaskan badan. Dan lawaskan berak. Lawas gila kot sampai stool korang tu lembut gila. So tak ada masalah sembelit masa berpantang. Makan dia pagi lepas sarapan ngan minum segelas air akar, pastu dekat pukul 4 camtu mesti nak g toilet. Kadang-kadang sampai tak sempat weh. Membuang dalam kain batik. Dah susah sangat nak bukak bengkung. Kahkahkah.



- Akar kayu herbanika Nona Roguy. Orang tua cakap jangan minum air banyak sangat masa berpantang. Tapi camana nak ada susu banyak kan kalau tak minum air. Lagipun badan kita nak heal pun kena banyak air. So macam Ana, sepanjang hari tu minum air akar ni, tapi cair je. Maksudnya air banyak la bancuh tu. Kalau minum phytonatal tu minum secawan yang pekat. Sangat best, sebab dia memang buang angin dalam badan. So rasa ringan je badan.

- Herbal tea Tanamera ni Ana tak minum pun. Bagi kat orang je. Sebab terlalu panas, Ana minum secawan terus kena ulser. Not my favourite la pendek kata.

- Batu tungku semua, mak Ana beli batu sungai dekat nursery je. Bakar atas dapur. Pastu ambil daun-daun kat belakang umah. Daun tu ade macam-macam versi la. Mak Ana guna daun pandan atau daun mengkudu je. Tapi kalau korang berpantang kat bandar, call je kot makcik urut korang. Mintak tolong bawakkan daun. Rasanya lagi jimat.


LUKA JAHITAN

Pasal luka jahitan ni. Anak pertama Ana bersalin secara operation. Dan luka Ana 2 bulan baru baik. Anak kedua pulak, dapat bersalin secara normal. (Alhamdulillah). Tapi still luka Ana lambat baik. Dekat 2 bulan juga.

Itupun bila dah lama sangat tak baik, Ana cuba ambil vitamin Shaklee pula. Baru la nampak perubahan. So Ana rasa, Ana ni jenis badan tak cukup zat. Untuk baik pulihkan luka, badan Ana payah nak kerja sendiri. Ana kena mintak bantuan luar (vitamin la tu) untuk cukupkan zat dalam badan Ana ni.

Tapi Ana rasa bagusnya juga ambil vitamin ni adalah anak kedua ni payah nak kena penyakit. Mungkin sebab Ana fully breastfeed dan susu tu lebih berkhasiat, sebab mak dia dah ambil vitamin. Dengan izin Allah.


KESIMPULAN

Kesimpulannya untuk diri Ana ni. Berpantang 3rd nanti (wahh tak serik-serik ko beranak). Ana kena sediakan both jamu dam vitamin. Jamu untuk panaskan badan masa berpantang, dan bersihkan dalaman. Vitamin pula, untuk kuatkan balik badan, bagi cukup nutrisi, so healing lepas bersalin tu akan lebih baik, anak pun dapat khasiat penuh dari susu badan.

Dan, yang penjagaan luar barut serbuk minyak semua tu, Ana takkan beli set lagi. Beli loose item je, ikut mana yang lebih praktikal, mudah nak pakai, dan tahu rajin nak pakai masa pantang.

Hihihi. Ini pengalaman Ana la ye. Mungkin berbeza dengan pendapat orang lain. Ana harap Ana dapat membantu korang untuk buat set berpantang apa yang sesuai dengan korang, dan bajet korang.

Terima kasih sebab baca. (^_^).




BACA SETERUSNYA : 

6 Sebab Kenapa Korang Kena Ambil Set Bersalin Shaklee


Hai, saya Raihana. Saya merupakan pengedar Shaklee  bebas yang sah di bawah naungan Shaklee Malaysia. 
No ID saya 1220093. Dan saya menawarkan khidmat penghantaran di sekitar kawasan Kuantan, Pahang. Tidak lupa juga perkhidmatan post di seluruh Malaysia.







Assalammualaikum wbt.



Kalsium selalunya dikaitkan dengan tulang dan gigi. Tulang dan gigi yang kuat memerlukan kalsium yang cukup. Tapi tahukah anda fungsi kalsium sebenarnya lebih dari itu?

Antara fungsi lain kalsium adalah;

  • memastikan peredaran darah yang baik.
  • membantu pergerakan otot.
  • penting dalam perembesan hormon
  • diperlukan dalam pergerakan signal otak ke anggota badan yang lain.

Tulang dan gigi sebenarnya juga adalah tempat penyimpanan kalsium. Sekiranya kalsium dalam badan tidak cukup, badan akan mencuri kalsium daru tulang dan gigi. Ini lah sebab utama OSTEOPOROSIS berlaku. Jisim tulang semakin berkurangan dan menyebabkan tulang mudah patah, walaupun hanya terkena hentakan yang kecil.


BADAN MANUSIA TIDAK MENGHASILKAN KALSIUM


Seperti Vitamin C, badan manusia tidak akan menghasilkan kalsium dengan sendiri. Manusia hanya dapat kalsium dari makanan. Antara makanan tinggi kalsium adalah :
  • susu dan produk tenusu.(cheese ,yougourt)
  • sayur yang mempunyai warna hijau gelap (brokoli, bayam)
  • ikan sardin
  • kacang soya
  • jus oren.

Dan bagi memastikan kalsium diserap sempurna ke dalam badan, kandungan Vitamin D dan Asid Sitrik dalam badan juga perlu mencukupi. Jika tidak, kalsium mungkin tidak dapat diserap sempurna. Ini akan meningkatkan risiko untuk mendapat batu karang.

Vitamin D banyak terdapat dalam ikan salmon, sesetengah cendawan dan juga cahaya matahari. Manakala asid sitrik ada banyak di dalam buah lemon, buah oren dan buah nanas.


NILAI KALSIUM YANG DISYORKAN


Mengikut penilaian Food and Drug Administration (FDA) Amerika Syarikat mengesorkan supaya lelaki mengambil 1000mg kalsium setiap hari manakala perempuan pula 1200mg. Namun begitu, nilai sebenar adalah berbeza kepada setiap orang.



Perempuan memerlukan lebih kalsium kerana apabila perempuan mengandung dan menyusukan anak, anak sebenarnya 'mencuri' kalsium dari si ibu. Jadi risiko kehilangan kalsium adalah lebih besar. Kekurangan kalsium dan magnesium mempunyai kaitan dengan sidrom pra-haid (PMS).


PENGGUNAAN SUPPLEMENT KALSIUM


Bagi orang yang tidak atau kurang mengamalkan diet tinggi kalsium setiap hari, pilihan kalsium dalam bentuk supplement adalah satu alternatif yang baik. Namun begitu terdapat jenis supplement yang akan memberikan rasa berangin dan loya setelah diambil. Dan supplement kalsium sebaiknya perlulah diformula dengan lengkap, contohnya mengandungi Asid Sitrik dan Vitamin D bagi memastikan penyerapan yang sempurna.


KENAPA SAYA SYORKAN PIL KALSIUM SHAKLEE - OSTEMATRIX.

Saya mengamalkan pil kalsium Shaklee selepas melahirkan anak kedua. Sebelum itu, saya memang langsung tiada mengambil apa-apa pil kalsium walaupun semasa mengandung (tiada kesedaran lagi). Sumber kalsium saya hanyalah daripada susu. (Saya suka minum susu lemak penuh).

Namun selepas melahirkan anak saya mendapati saya mudah lenguh-lenguh. Akibat sudah berpuas hati dengan Vitamin Shaklee (Vitamin C dan B Complex - diamalkan waktu berpantang), saya mencari penyelesaian untuk penat-penat dan lenguh saya dari Shaklee. Dan kawan saya mengesyorkan saya supaya mencuba pil Ostematrix.




Pada mula saya ambil Ostematrix waktu sebelum tidur. Tetapi selepas bangun saya mengalami kekeringan tekak. Apabila saya mengadu kepada kawan saya, dia cakap, saya perlu minum banyak air apabila mengambil apa-apa supplement. Terutama kalsium. So, saya memutuskan untuk ambil Ostematrix waktu pagi. Supaya saya boleh minum air banyak pada waktu siang.

Alhamdulillah, kering tekak sudah tida ada lagi. Kekejangan kaki, lenguh-lenguh juga berkurangan. Yang saya paling happy adalah 'pembuangan' saya lawas dan mudah. Sekarang saya dah boleh ambil Ostematrix waktu malam, saya cuma perlu pastikan saya ambil air yang banyak sebelum tidur. Dan ternyata, tidur lebih nyenyak.


APA ADA DALAM OSTEMATRIX?

Pil kalsium Ostematrix Shaklee di formula penuh dengan Vitamin D, Magnesium, Boron, Kuprum, Zink dan Mangan untuk memastikan ia mudah diserap dalam badan. Kehadiran Magnesium ini membantu otot dan saraf kita relaks, jadi boleh menghilangkan lenguh-lenguh dan kepenatan juga membantu otot usus bergerak (lawas). Ibu yang selalu terkena simpul biawak juga sangat bagus mengamalkan ostematrix.



UJIAN BIOAVAILBILITY

Ujian penyerapan ini telah dilakukan oleh pihak Shaklee untuk melihat penyerapan kalsium dalam darah. Seperti yang kita tahu, selepas makanan kita dicerna oleh perut, ia akan bergerak ke usus kecil dan besar supaya segala nutrien diserap ke dalam darah untuk dibawa ke semua sel dalam badan.



Graf menunjukkan kandungan kalsium dalam darah meningkat selepas pengambilan Ostematrix. Dan untuk pengetahuan semua, ujian penyerapan ini tidak diperlukan dalam syarat-syarat pengeluaran supplement oleh FDA, namun pihak Shaklee mengambil inisiatif sendiri untuk membuatnya.

Ini bagi memastikan semua supplement Shaklee adalah yang berkualiti tinggi, dari bahan semulajadi, tiada bahan sintetik dan berbahaya dan juga selamat untuk diamalkan.

Semoga artikel ini dapat membantu anda semua membuat pilihan yang lebih baik untuk tulang anda! Terima kasih kerana membaca (^_^).

Sumber :


INGIN DAPATKAN PIL OSTEMATRIX? 


Klik gambar ini untuk membeli sebotol Ostematrix.


Atau klik gambar ini untuk membeli 3 botol Ostematrix dengan diskaun 5% (sah sehingga 20 Oct 2017)




Atau, whatapps terus saya untuk menjadi ahli supaya anda dapat kelebihan-kelebihan berikut :

  • pembelian terus dengan harga AHLI (jimat sehingga 20%)
  • certified Shaklee Independant Distributor Malaysia
  • Dapat point dengan setiap pembelian produk Shaklee.
  • Layak menerima cash bonus pada setiap pertengahan bulan.
  • Layak kumpul point untuk pergi melancong secara PERCUMA tau! Baca di SINI
with term and condition.



Hai, saya Raihana. Saya merupakan pengedar Shaklee  bebas yang sah di bawah naungan Shaklee Malaysia. 
No ID saya 1220093. Dan saya menawarkan khidmat penghantaran di sekitar kawasan Kuantan, Pahang. Tidak lupa juga perkhidmatan post di seluruh Malaysia.









Hi everyone..

Okay, okay, okay,
before all of you read the rest of the stories,
lets watch this video first.



So?
How was it?
Do you find it very interesting?
I bet all of you are wishing you can join the cruise right?

But but but..
In your heart you must have saying something like this :

" The cruise sure so expensive. Only royalty and millionaire can afford to pay. Impossible for me to join..Sobs Sobs (tears)"

Yes my friend. What u have said is 100% correct. Unless you are one of royalties, you straightaway can join the cruise. Without any doubt.

But I'm here today, not to tell the impossibilities. I want to share with you, that actually, your dream can be true!! FULLY SPONSORED! With addition of POCKET MONEY!!

The fact is, International Trip Shaklee 2017/2018 : Mediterranean Cruise to Italy, Spain & France is the REWARD that Shaklee wants to give to all distributors that can achieve the target for 2017/2018 Cycle. Also with pocket money. All sponsored. You just have to bring the clothes and camera!



Too good to be true? Its not simple as ABC of course! Shaklee is not a rich-quick scheme you know.
No no no my loves..
You just have to work hard. And meet all the term and conditions.

Okay, lets say,
We work for a company now right. And say our company makes 100 million dollar of profits.
Will our company bring us to an exclusive and awesome cruise like this?

If your answer is NO. How about you join Shaklee Malaysia and work hard for yourself, and earn a cruise next year!.

Whatapps me to more details on how to join Shaklee. Or click the picture, to straightaway whatapps me.
Till then. XOXO.





Assalammualaikum wbt.

Okay, okay, okay, sebelum korang baca bebelan akak ni,
Meh tengok video ni dulu...



Amacam?
Best ke idok cruise ni?
Best gilaaa kan?
Akak pasti 100%, uolls konfem wish korang ada dalam cruise ni kan.

Tapi...tapi...
Dalam hati mesti ada juga suara macam ni,

"Alaa..konfem la mahal cruise ni..Anak raja je mampu naik, aduhai..tak payah berangan la nak naik..Ntah-ntah sampai mati pun tak dapat"

Yezza..memang betul tekaan anda. Konfem mahal punya..
Takkan la murah kan kalau dah gini gayanya cruise dia..

Tapi apa yang I nak bagitahu dalam ni, bukanlah kemustahilan untuk kita pergi. I nak bagitahu, sebenarnya uolls semua boleh pergi naik cruise ni tahun depan SECARA PERCUMA! yezza PERCUMA!!!

Sebenarnya inilah reward dari Shaklee Malaysia untuk pengedar-pengedarnya yang met the target untuk cycle 2017/2018 ni. Cruise mengelilingi Eropah bersama duit pokt sekali ye. U tingggal bawa baju dan camera je..Hehehe..



Too good to be true kan?. Haah. takkan la semudah ABC. Ingat Shaklee company skim cepat kaya?
No no no sayang-sayang semua..
Wajibla kita semua berusaha untuk mendapatkannya..
With term and condition applied gitewww...

So, cuba kita fikir sekarang..
Company kita kerja sekarang ni, kalau makes untung 100 juta..agak-agaknya dia bawak tak kita naik cruise mewah dengan duit poket sekali ni?

Kalau TAK jawapannya, apa kata kita join Shaklee. Dan buat kemajuan diri sendiri (instead of asyik majukan company). Dan layakkan diri kita untuk naik cruise ni tahun depan.

SETUJU?

Kalau setuju korang tekan je gamba bawah ni ye. Terus whatapps Ana. Tanya how can i earn my Mediterranean Cruise??

xoxo







Assalammualaikum wbt..

Ana rasa mop rumah adalah kerja plaing berat dalam dunia ni. Haha. Over tak wei.
Apa taknya, mop tu dah la berselirat-lirat, pastu setiap kali nak mop kena sediakan baldi untuk letak air sabun. Berat pulak bila nak angkut ke mana-mana.

Paling gak bestttt. Mop tu selaluuulah tersangkut segala mak nenek rambut, habuk kat dalam tu. Maksudnya, kalau kita tak cuci betul-betul lepas guna, Nanti next time kita mop rumah bertambah sakit mata sebab banyak rambut dan habuk tertinggal lepas mengemop..Kena la sapu atau vacuum sekali lagi.

Sapa setuju dengan Ana sila angkat tangan 🙋🏼. Yeayy..ada geng....



Nak dijadikan cerita, baru ni Ana sesaje masuk DIY kat depan umah ni. Boring-boringkan. Pastu lepas belek-belek mop ni. Rasa macam nak beli je pulak. Tanpa pikir panjang Ana pun bayar je la..Bawak balik rumah.
Yang Besttnye...Sejak beli mop ni, proses mengemop rumah dah makin mudah..Tak menyesal beli mop ni..

Kain lap die tu nipis je..mudah nak cabut dan basuh..tak macam mop biasa..punya tebal  segala mak nenek rambut habuk pun boleh lekat..Kalau malas sangat memang Ana rendam je kain tu semalaman..pastu masukkan dalam washing machine..kihkihkih..senang kan?

Lagi satu best sebab ada bekas untuk letak air tu..so tak payah la nak angkut2 baldi untuk celup2 air sabun bila mengemop kan. Ada lever nanti kita picit air sabun tu akan disemburkan. So takda Ana nak jerit-jerit kat anak dah, “Rua!! Jangan main air sabun tu!!!” - Anak kecik Ana tu pantang nampak baldi isi air.

Penuhkan je bekas air tu, pastu letak setitik pencuci serbaguna Basic H. Setitik je..takyah banyak2..dah bersih cun dah lantai umah korang..

Basic H tu boleh guna untuk apa sahaja ye, basuh toilet, basuh kereta, lap tingkap..u name it. Lagipun ia sgt safe lagi-lagi kalau ada baby yang tengah sibuk jilat-jilat lantai tu..takde bahan merbahaya tau. Pastu kan kalau korang tengok video bawah ni, seorang SID dari US ni cerita la, bagaimana dieorang menyelamatkan tasik kat rumah dieorang tu, dengan bertukar pada pencuci serbaguna Shaklee ni.



Haa. Baguskan. Sangat selamat sampai boleh manjaga alam sekitar giteww..




Ok kesimpulannya, mop tu boleh beli kat kedai DIY..Basic H tu pulak korang beli kat Ana ye..Tekan je gambar kat bawah ni. Nanti korang akan masuk portal Shaklee, dan boleh beli terus.



Tapi kalau nak harga ahli yang jauhh lebih murah, boleh jadi ahli Shaklee. Just whatapps Ana 0132907540, atau tinggal no telefon kat komen pun boleh. dan Ana akan uruskan pendaftaran korang nanti oke.

Bye semuaaa..Healthy Living With Shaklee ❤️.




Saya merupakan pengedar Shaklee  bebas yang sah di bawah naungan Shaklee Malaysia. 
No ID saya 1220093. Dan saya menawarkan khidmat penghantaran di sekitar kawasan Kuantan, Pahang. Tidak lupa juga perkhidmatan post di seluruh Malaysia.